Android Programlama

Android Programlamaya Giriş #1

2. Android Yapısı Ve Detaylar

2.1 Programlama Çeşitleri(Hibrit Ve Doğal)

Android uygulama yazmak için birden fazla programlama dili olduğu gibi birden fazla da türü vardır.

Hibrit konusu uzun zamandır tartışmaya açık ve tamamen gri olarak tanımlanabilecek bir tür çünkü doğrudan mobil cihazlar üzerinde çalışan bir program değil de emülatörle çalışan bir uygulamalar bütünüdür.

Native uygulama denildiğinde anlaşılması gereken şey doğal olarak o programın mobil cihaz için yazılan doğal dili anlamına gelir.

Aralardaki fark ise “Native” Uygulamalar mobil cihazların bütün özelliklerini kullanabilirken “Hybrid” uygulamalar kullanamamaktadır. Örnek olarak verilebilecek native diller ve mobil işletim sistemleri :

  1. C# – Windows Phone
  2. Swift/Objective-C – IOS
  3. JAVA/Kotlin – Android

Hibrit uygulamalar kendi içerisinde de sınıflara ayrılmaktadır.  Bunlar üç sınıfta toplanmış olup :

  1. Cross(Çapraz) Platform
  2. Dedicated Mobile Web
  3. Generic Mobile Web

olarak ayrılmıştır.

Cross Platform : Birden fazla mobil işletim sistemleri için aynı dili ve kütüphaneleri kullanarak geliştirilen uygulamalardır. Genellikle HTML5, CSS, JS kullanılmaktadır. Mobil oyunlar yaparken cordova terimini görebilirsiniz. Bu cross platform için güzel bir örnek teşkil etmektedir.Bu tür araçlar kullanarak birden fazla mobil işletim sistemlerine uygulamalar geliştirebilirsiniz.

Terimi inceleyecek olursak birden fazla işletim sistemlerinde kod değişikliği yapmaksızın çalışabileceğini tahmin edebilmemiz gerekmekte.

Bu tarz uygulamalar offline çalışabilmektedir.

Dedicated Mobile Web : Web tabanlı uygulamalar bütünüdür. Genelde bir cihaz için hedeflenir. Offline çalışabilir.

Generic Mobile Web : Genellikle birden fazla cihaz hedeflenir. Dedicated Mobile Web’ten farklı olarak bir web sunucusunda yer almakta lakin mobil cihazın çözünürlüğüne uyum sağlanarak ekrana yansır. Offline çalışmaya uygun değildir.

2.2 Sanal Makine

Genel olarak bu kısım düşük seviyeli programlama dilleri ile yazılarak, yüksek seviyeli programlama dillerinin stabil bir şekilde çalışmasına yön verir.Genel olarak bir donanım mimarisi ve işletim sistemi hedef alarak geliştirilir.

3 Android Programlamada Kullanılan Araçlar

3.1 Android İçin Kullanılacak Diller

  1. JAVA ve Android SDK : Genel olarak en sık tercih edilen programlama dili JAVA’dır. Biz Android Studio’yu kullanacağız.
  2. Flutter 2
  3. Kotlin
  4. C++ ve NDK(Native Development Kit)
  5. C#

3.2 Hangi Araçlar Kurulmalı?

  1. JAVA
  2. Android Studio
  3. Visual Studio
  4. Telefonunuz yoksa: AVD,Genymotion gibi sanal makineler. Bunun için sanallaştırmanın açık olması şart.