False Consensus etkisi genel olarak programcı, tasarımcıların sık sık düştüğü hatalardan birisidir. Bir fikrin size çok mantıklı gelmesi diğerlerine de mantıklı geleceği anlamına gelmiyor, lakin bu etkiye sahip insanlar diğerlerinin de aynı şekilde düşündüğünü düşünür.
İnsanlar doğası gereği pek çok farklı şeyler yaşamıştır, genetik olarak pek çok farklı şeylere sahiptir.
Bizim mesleğimizde ne yazık ki bir müşteri gibi düşünmemiz pek mümkün olmayabiliyor. Bu etkiden kurtulabilmek için yapacağımız uygulamayı ya da fikri incelememiz lazım. Diğer kişiler nasıl bir çalışma yürütmüş ve neden yürütmüş. Bir fikri tutturabilmek için neden sorusunu sık sık kendimize sormalıyız.
-Beni tercih edecekler çünkü …..(burayı kendiniz doldurun)
False Consensus etkisi hakkında pek çok farklı deneyler yapılmıştır. Bunun en meşhur olanı 1977 yılında yapılan üzerinde reklam panosu taşıma deneyidir. Bir grup öğrenciye reklam panosu taşıma teklifi sunulmuştur. Önce bir resme bakın, daha sonra bir tahmin yürütün bu reklam panosunu sizce öğrencilerin yüzde kaçı taşımayı kabul etmiştir?
False Consensus Etkisine Sahip İnsanlar Düşüncelerini Abartma Eğilimindedir.
Tahminizi bir söyleyin ondan sonra yazıyı okumaya devam edin.
Bu deneye toplamda 120 kişi katılmış ve bunların hepsi lisans öğrencileri. Kabul edenlerin oranı %53 ve bu kabul edenlerin %65’i diğer herkesin de kabul edeceğini belirtmiş. Giymeyi reddeden(%47’lik kısım) insanlar ise diğer herkesin reddedeceğini düşünmüştür.
Sonuç
Kullanıcı bazlı deneyimler ve yeni fikir tecrübe kazanmanın en güzel yollarından birisi deneyler yapmaktır. Bu aralar benim en çok beğendiğim denemelerden birisi linkedinde Sahil Ali SALMANİ adıdaki arkadaşımızdır. Kendisinin deneylerini profilde inceleyebilirsiniz.
Nice güzel tasarımlar çıkarmanız dileği ile :)
Diğer Blog yazılarım