Pixel art Önceki yazı

Pixel Art için aseprite ile diğer araçlar ile de deneyler yapmalısınız. Bazı araçların üstüne tıkladığınızda daha fazla araç gelmekte. Örnek olarak

Bir kılıç, kalkan, kurukafa, insan yüzü, ateş ve son olarak üstten görünümlü çimen çizelim. Fakat bu sefer herhangi bir pixel art için referans olmadan  yapın. Eğer sprite’nin ekrana sığmayacağını düşünüyorsanız resim boyutunu bir kaç pixel düşürün ve ekrana sığdırmaya çalışın. Düşük çözünürlükte bir işlem yapmak gerçekten zor bir yapboz yapmak gibi.

Fakat bu gerçekten de güzel bir deneyim ve egzersiz. Yapa yapa daha da güzel şeyler yapabileceğinizi biliyorum :)

Pixel Art Çalışmalarını kaydetme

Çalışmamızı kaydetmek için Ctrl + S tuşlarına basmamız yeterli. Ya da File – > Save ‘a tıklayabilirsiniz. Aseprite’nın deneme sürümünde kaydetme seçeneği yok.

Aseprite Kayıt

Aseprite Kayıt

Şu an *.ase formatında kaydediyoruz. Bu formatın bize yararı photoshop gibi katmanlarla çalışmamıza izin vermesi. Her çalışmanızı bitirip kaydettiğinizde diğer formatlar dışında birde ase formatında kaydetmelisiniz.

Pixellerde Rescale

Eğer bir pixelin boyutunu ilk başta beğenmediyseniz daha sonra büyütürken büyütme oranına dikkat etmeniz gerekmektedir. Örnek olarak %103 oranında bir büyüme yaparsanız pixelleriniz bozulabilir.

2d Sandık

2d Chest

Basit bir resize çalışması, sizde farklı alanlarda resize ederek bu kısmı anlamanız gerekmektedir. Farklı çizimlerde araştırma yapın.

Aseprite bu yön konusunda çok güçlü çünkü “export” yani dışarı aktar penceresinde çok güzel bir rescale(resize) özelliği var. Ve büyütme ölçeğini tam sayıya göre alta veya üste yuvarlıyor.

Daha Büyük Bir Tablo

Basit kısımları anladığımıza göre şimdi daha da eğlenceli şeyler yapabiliriz. 16×16 yerine kendinizin seçeceği bir ölçekte resimleri çizelim. Ben bir kılıç çizmeyi düşünüyorum. İlk önce bunun “lineart” kısmını yapmam lazım.

Step 1: Lineart

Sword Lineart

Sword Lineart

Nasıl bir şey olacağını gerçekten merak ediyorum :)

Fakat bu lineart kısmında uymamız gereken belli başlı kurallar var. Örnek olarak aşağıdaki resmi bir inceleyelim.

Lineart 1

Lineart 1

Buradaki lineart pek göze hoş gelmiyor. Şimdi kırmızı çıkartmamız gereken noktaları bir işaretlelim.

Lineart 2

Lineart 2

Şimdi de o noktaları bir kaldıralım bakalım nasıl bir şey çıkacak :

Lineart 3

Lineart 3

Bu çizim stiline “pixel perfect line” diyoruz. Bu pixel perfect line sadece 1 px genişliğinde ve diğer taraftaki pixellere çapraz olarak bağlıdır. Pixel art çizerken istenmeyen köşeleri çizmemenizi öneririm. Lineart’ın ilk halindeki gibi.