Bu küçük yazı serisi size ‘pixel art’ nasıl başlamanız hakkıdna bir bilgi vermek amacı ile yazılmıştır. Herhangi bir pixel art uygulaması açmamış olsanız dahi. Şimdilik ilk önce bir dosya oluşturma, canvas boyutu, renk limitleri hakkında ufak bir bilgi  sahibi olacaksınız.

Başlamadan Önce

Pixel art ya da başka bir tasarım türüne başlamadan önce şunu bilmeniz gerek, pixel art bir sanat türüdür. Nasıl ki yağlı boya tablosu yaparken ya da başka şeyler çizerken anatomi bilgisi, perspektif bilgisi, Aydınlık ve Karanlık, Renk Teorisi bilmeniz gerekir. Ve hatta sanat tarihi bile size pek çok şey katabilir. Pixel Art, Mozaik sanatın bir kuzeni olduğunu da düşünebilirsiniz. Mozaik tarihini bilerek, mozaik sanatları izleyerek te pixel art konusunda pek çok şey kazanmanız mümkün.

Araçlar

Bunu yapabilmek için pahalı araçlara, güçlü bir bilgisayara ihtiyacınız yok. Bir akıllı telefon bile yeterli olabilir. İsterseniz bilgisayar üzerinden de girebilirsiniz, fare kullanarak. Ben genelde bu sanat dışındaki tasarımları photoshop ya da xd de yaparım. Fakat pixel art için Aseprite adındaki bir programı kullanıyorum.

Pixel art için kullanabileceğiniz uygulamarın listesi :

Android :

IOS :

PC :

 

Bir tane uygulama ile başladıktan sonra diğerlerine alışmanız pek uzun sürmeyecektir. Lakin basit düzeyde mesleki ingilizce bilmeniz gerekiyor çoğu uygulama için.

Aseprite

Aseprite gerçekten güçlü bir tasarım aracı ve pek çok özellikle beraber kullanımı kolay bir uygulamadır. Ve bu eğitim serisi boyunca bu aracı kullanacağız. Lakin diğer uygulamaları da kullansanız bu uygulamayı da kullansanız sıkıntı olmaz, çünkü sadece ufak tefek değişiklikler var. Aseprite’ı “Free trial” olarak kullanabilirsiniz.

Yeni bir dosya oluşturma

Aseprite’ı açtığınızda karşınıza şöyle bir ekran geliyor :

Pixel Art Giriş

Aseprite anaekran

Sol üstteki “File>New File” a tıkladığınızda karşınıza kanvas boyutu gelecek. İsterseniz kısayol tuşu olarak “Ctrl + N” tuşuna da basabilirsiniz.

Pixel art a başlarken çok büyük bir dosya oluşturmanıza gerek yok.  16×16 ya da 32×32 ile başlayabiliriz. Hemen büyük pixel art ile başlamaya gerek yok, şimdilik ana konsepti anlamanız yeterli.

Renk modunu şimdilik RGBA’da bırakalım, bazı pixel art sanatçıları indexed paletinde çalışıyor, pek çok güzel renk hileleri, geçişleri yapabiliyorsunuz lakin pek çok eksi yönleri de var.

Arkaplan’ı transparan ve ya beyaz olarak bırakın, Advanced’in  unchecked olduğuna emin olun(ama sonra onunda üstüne denemeler yapmanız sizin için bir artı olur) ve çizelim :)

Çizelim! :)

Pek çok farklı araç olduğunu göreceksiniz, fakat merak etmeyin şu anlık bize bir kaç tane tuş yeterli. En çok kullanacaklarımız arasında “kalem” yani “Pencil” aracı var. Genellikle hep 1 px(px piksel’in kısaltılışı) olarak ayarlanır. Ona tıklamanız yeterli, kısayol olarak sadece b tuşuna da basabilirsiniz.

Sol tarafta renkleri, sağ tarafta da araçları görüyoruz. Eğer renk paletini değiştirmek istiyorsak renklerin hemen üstünde soldan 3. buttona tıklayabiliriz. Meşhur oyun konsollarının presetleri ya da başkalarının yaptığı presetleri seçebiliyorsunuz.

Şimdi sol taraftaki renkleri kullanarak bir kalp yapalım şekildeki gibi. Farklı boyutlarla çalışıp farklı şeyler denemeniz sizin yararınıza olacaktır.

Üstteki resme bakıp çizebilirsiniz ama kendinizden bir şeyler katmayı ihmal etmeyin. Bir hata yaptığınızda “E” tuşuna basıp silgi aracını seçebiliyorsunuz. Böylelikle hataları silebilirsiniz.

Küçük boyutlu kanvaslarla çalışmanın aslında büyük kanvaslara göre çok daha farklı olduğunu farketmişsinizdir. Her şey hesaplı ve siz her piksel için istediğinizi yaptırabilirsiniz. Küçük piksellerle çalışmak daha kısıtlı alan oluşturduğundan çizimlerin bir kısmı da kısıtlı olabilir(Mario’nun bıyığının olmasının sebebi o kadar küçük piksellerde ağız çizilemeyeceğini düşündüğündendir. Shigeru Miyamoto’ da bunu onaylamıştır.)