Oyun projeleri unity

Oyun yapmak bazen çok eğlenceli bazen de çok sıkıcı olabilir. Görüldüğü kadar basit olmasa da aslında bir şeyleri yapmak, programlamak gerçekten de çok güzel bir his. Hele hele sonunu getirince verdiği hazzın tadı bir başka oluyor. Sıfırdan bu işi yapmak gerçekten de getirisi yüksek olan bir iş alanı. Mobil oyunların her geçen gün daha da çoğaldığını düşününce bu işi yapıp satarak gerçekten de güzel gelirler elde eden insanlar oluyor. Doğal olarak bu işi öğrenmek isteyen ve öğrenen kişi sayısı da doğal olarak artıyor. Değişik platformlar ve işletim sistemleri için yapılan oyunlar az buçuk değişik ama hepsi aynı prensip üzerine kurulu. Bu yazıda bu işi  yapmanın temelleri üzerinde duracağız. Kendi oyunumuzu yapmak için gerekli olan her şeyden konuşacağız. En az birini öğrenmemiz gereken programlama dillerinden bahsedeceğiz. 

Oyun Kodlaması vs Oyun Tasarımı

Oyun yapımına başlamadan önce bu aradaki farkı bilmemiz gerekmekte. Tıpkı UI/UX gibi bu da çok karıştırılan bir şey olduğu için bu aradaki farkı öğrenmemiz kesinlikle gerekmekte. Ve sıfırdan bir oyun yapmak için kesinlikle ve kesinlikle ikisini de bilmemiz gerekiyor. Basite indirgeyecek olursak video oyunu tasarımı, oyunun artistik bir dizaynı olarak düşünebiliriz. Oyun tasarımcıları konseptler ve yeni özellikler hakkında zaman harcıyorlar. Oyunların neye ihtiyaçları olduğunu,  oyunun belli durumlar içinde nasıl olması gerektiğini ve en önemlisi oyunu en iyi hale nasıl getirebilecekleri üstünde kafa patlatıyorlar.

Öte yandan, oyun geliştiricileri(Programcıları) oyun yapmak konusunda en iyi kodlama yeteneklerine sahip olurlar. Oyun tasarımını ve geliştirmeyi aynı anda yapmak mümkün lakin üstlerinde çok durmak gerekir.

5 Adımda Oyun yapmak

Her ne kadar oyun yapmak zor desekte aslında düşündüğünüz kadar zor değil. Bu düşünce yapısıyla adım adım ilerlediğinizde oyun yapımı konusunda tam bir uzman olabilirsiniz.

Adım 1 : Araştırma & Oyun Konsepti Geliştirme

Oyun yapmanın ilk adımı nasıl bir oyun yapacağını düşünmektir. İlk önce biraz araştırma yapıp neleri bilmemiz gerektiğini öğrenmemiz lazım ve oyunun hangi özelliklere sahip olması gerektiğini bilmemiz gerek. Not : Piyasada o kadar oyun varken neden sizinkini oynasınlar? Bu soruyu kendinize sorup ona göre bir oyun yapmanız gerekmekte. Eğer oyun yapma konusunda ısrarcıysanız size brackleys eğitimlerini izlemenizi öneririm.

Adım 2 : Dökümantasyon & Tasarım Dökümantasyonu

Nasıl oyun yapıldığını öğrendikten ve konseptini geliştirdikten sonra nasıl görüneceğini belirten bir dökümantasyon yazmak ya da çizmek bir sonraki adımlar için  bize yardımcı olur. Aynı anda oyunumuzun dış hatlarını da çizebiliriz bu sayede. Bir dökümantasyon hazırlarken şunlara dikkat etmeniz gerekmektedir.

  • Neleri bilmemiz gerekmekte?
  • Hangi programlama dillerini kullanacağız
  • Oyun neye benzeyecek?
  • Ek olarak neler yapacağız?
  • Aşama aşama  yayınlarken hangi özelliği hangi update de yapacağız?

Bütün bunları yaptıktan sonra programlamaya neredeyse hazırız.

Adım 3 : Hangi programlara ihtiyacımız olacak?

Programlamaya başlamadan önce yapacağımız son şey hangi programları kullanacağımızı belirlemek. 2D oyunlarda zaten o kadar da kuvvetli bir programa ihtiyaç duyulmuyor çoğu zaman. Sadece basit bir program ve derleyici ile işleri halledebiliyorsunuz. Lakin kompleks ve 3D oyunlarda gerçekten kuvvetli programlara ihtiyacımız olabilir.

Adım 4 : Programlama

İhtiyacımız olan programları indirip kurduktan sonra kodlamaya başlayabiliriz.  Kompleks oyunlar bayağı güçlü  motorlar gerektirsede basit oyunlar için öyle şeylere gerek yok. Oyun yapımına şöyle bir göz atmanız için Construct 3’ü öneririm. Herhangi bir programlama dili gerektirmeden 2 boyutlu basit oyunlar yapabiliyorsunuz. Bunun yanı sıra pek çok özelliğe de sahip. Pek çok platformu desteklemesi gibi.

Adım 5 : Oyunu Test Etmek & Pazarlamak

Sadece programlama ile oyunun başarılı olmayacağının bilincinde olmanız gerekmekte. Dünyanın en güzel oyununu yapsanız da reklam olmadığı sürece başarılı olamazsınız. Kötü oyunlar bile güzel bir reklamla gayet iyi bir yerlere geliyor. Öncelikle yapmanız gereken şeylerden birisi oyunumuzdaki bugları bulmak, bunun için kendi oyunumuzu saatlerce oynamamız gerekmekte. Eğer herhangi bir pazarlama tecrübeniz yoksa bir pazarlama uzmanından yardım almanız gerekmektedir. Çünkü oyununuzu diğer insanlara ulaştırmak gerçekten çok zor. Yapabileceğiniz bazı şeyler şunlar :

  • Oyununuzun indirilebileceği veya satın alınabileceği bir site oluşturmak.
  • App Store, Steam ve Google Play gibi ürün dağıtıcılarına oyunları yüklemek
  • İndie Game Developerlar için belli başlı sitelere kurmak.

Bunlar sadece seçeneklerden bazıları, eğer hangisinin sizin için uygun olacağından emin değilseniz birisine danışmanızı öneririm.

Oyun Yapmak İçin Hangi Dilleri Kullanabilirim?

Basit mobil oyunlar pek çok programlama dili ile yapılabiliyor. Eğer bir tane bile programlama dili biliyorsanız bu işin mobili için hazırsınız. Kendi oyunlarınızı yapabileceğiniz programlama dilleri :

  • JavaScript
  • Java
  • Swift
  • C dilleri(C, C#, C++)

Şimdi Ne Yapmalıyım?

Bu iş  gerçektende çetrefilli ama zevkli bir iş. Eğer girişim, kodlama konularından herhangi birine karşı ilginiz varsa gerçekten de yapmak için değer. Sadece nasıl işlediğini anlamaya çalışın, en basit oyunun bile hayal edilip konsepte dökülmesi gerekmektedir. Eğer herhangi bir programlama dili bilmiyorsanız, bir programlama dili üstünde en azından 3 ay çalışmanız gerekmekte. Böylelikle hazır olursunuz Ek olarak büyük ve geleceği olan programlardan bazılarını öğrenmeniz gerekmekte. Unity, Unreal Engine gibi. Yukarıda verdiğim construct 3 gibi değil. Ve her şeyden öte büyümek için küçük başlamanız gerekmekte. Kart , Söz oyunları gibi basit şeyler. Unutmayın bu işi yapmak bir haftasonunuzu harcayıpta öğreneceğiniz bir şey değil. Ama gerçekten de buna değer.

Bu konularla alakalı diğer yazılarım