Android’e iİlişkin Temel Kavramlar
Android Nedir?
Android; Google’nın geliştirdiği(öncüsü olduğu) linux tabanlı bir işletim sistemidir. Açık kaynak kodludur. Sadece çok ufak bir kısmı Google tarafından kapalı tutulmuştur. Her ne kadar Google’nin geliştirdiği desekte “Open Handset Alliance” adında bir organizasyon tarafından geliştirilmiştir.
Android’in Pazar Payı
Android 2008 tarihinden bu yana ivme alarak pazara yayılmayı başarmıştır. Şu an dünya üzerinde en çok kullanılan mobil işletim sistemidir. Pazar payı(15.04.2020) :
- Android : 70,29
- IOS : 29,14
- Diğer : 0,57
Kullanılacak Dil ve Araçlar
Kullanılacak olan araçlar ücretsizdir.
Android Studio kurulumunu yaptığınız klasörün isminde Türkçe karakter ve boşluk karakteri olmaması gerekli. Kurulduktan sonra üstteki ekran gelecektir. Daha sonra :
Yeni bir proje oluşturun. Boş aktivite’ye tıklayın(Empty Activity). Daha sonra karşınıza gelecek alanda bilgilerinizi doldurabilirsiniz. Programa verilecek isim, web siteniz paket adı vs gibi.
Not : “Package Name” uygulamaya özgün olmalı. Bu sizin uygulamanızın kimliğidir uygulamalar genel olarak bu tarz paket isimlerine sahiptir.
- Java kodlarını yazdığımız yer. Yeni bir layout oluşturduğunuzda yeni bir tane java dosyası oluşturabilirsiniz
- Layout(Yerleşim) kısmı. Burada uygulamaya Button, TextView gibi şeyler ekleyebiliyorsunuz
- Manifest Dosyası uygulamada ilk hangi uygulama açılacak, hangi izinler alınacak , uygulama sürümü gibi şeyleri burada tanıtabiliyorsunuz
- Gerekli olan kütüphaneleri buradan ekliyorsunuz
- Geliştirilen uygulamaların kaynak kodları gizlemeye ve sıkıştırmaya (uygulama boyutunu düşürmek) yarayan kısımdır.
- Resimleri, ikonları buraya ekliyorsunuz.
- Farklı dillerde, farklı koşullarda uygulamanın nasıl davranması gerektiğini(ingilizce işletim diline sahip telefonlara ingilizce olarak uygulamanın gösterilmesi ya da yatay olarak görünümün nasıl olması gerektiği gibi) göstermeye yarayan kısımdır
Uygulama açılınca ekrana “Merhaba Dünya” yazalım. Bir uygulamanın birden fazla yazım türü olabilir unutmayın.
Biz ilk önce “Log” kodunu görelim. Log kodu bizim akışı kontrol etmemize olanak sağlayan bir kodtur. Bir yerde bir hata olduğunda ya da başka bir sıkıntı, bilgilendirme olduğunda “LogCat” adlı bir alanda(Android Studio’da alt kısımda bulunur ve uygulama çalıştıktan sonra otomatik olarak gözükür. Eğer gözükmez ise “Alt Tuşu + 6” ya tıklayabilirsiniz) gösterir. 5 farklı Log kodu vardır. Bunlar
- Log.i : info; bilgi verme amaçlıdır varsayılan olarak mavi gözükür.
- Log.w : Warning; uyarı verme amaçlıdır varsayılan olarak turuncu renkte gözükür.
- Log.e : Error; hata verme amaçlıdır kırmızı renkte görünüz.
- Log.v : Verbose; gereksiz bilgi anlamına gelir fazladan bilgi almak için kullanılır. Varsayılan olarak beyaz renktedir.
- Log.d : Debug; Hata ayıklama amaçlıdır varsayılan olarak beyaz renktedir
Siz de fikrinizi belirtin